Tip 1: Geloof dat je alles kunt bereiken wat je maar wilt

Je moet geloven dat je alles kunt bereiken wat je wilt, als je er maar hard genoeg voor werkt.  
Je grootste struikelblok kan zijn dat je negatief denkt over wat jij zelf kan. 

Als je van tevoren denkt dat je niet kunt bereiken wat je wilt, wordt het een zichzelf vervullende voorspelling

Dit gebeurt als:

  • je niet hard werkt om je doelen te bereiken
  • je te hard werkt zodat je helemaal geen vrije tijd meer hebt
  • je werk hebt boven of onder jouw niveau
  • je doelen hebt die niet realistisch zijn
  • je niet gelooft in jezelf en in je kwaliteiten
  • je negatief blijft denken en in een vicieuze cirkel zit door dat negatieve denken

De beste tip die ik je kan geven is om te stoppen met negatief te denken en je te concentreren op het positieve. Zeg tegen jezelf dat je alles kunt bereiken wat je wilt en plan je werk erom heen. Blijf in jezelf en in je doelen geloven en je zult uiteindelijk een positiever persoon worden. Zorg er voor dat je realistische doelen hebt.

Als je gelooft in jezelf en in wat je kunt dan kun je ook anderen overtuigen van je kwaliteiten en makkelijker succesvol worden. Als je je neerslachtig en verdrietig voelt en denkt dat je niets kunt, dan is het lastig om anderen te overtuigen van jouw kwaliteiten.

Je zal je lichaamstaal en houding moeten veranderen maar ook voldoende rust moeten nemen van je werk. Hierdoor straal je rust uit en zelfvertrouwen. Voor het veranderen van je lichaamstaal en houding kun je een coach zoeken.

Op het moment dat je solliciteert, is het erg belangrijk om in je eigen kwaliteiten te geloven.
Je toekomstige baas zal op zoek gaan naar iemand die zeker weet dat hij over de kwaliteiten beschikt die nodig zijn om het werk te doen. Een nieuwe werkgever zoekt namelijk naar mensen die niet alleen over de juiste kwalificaties beschikken. Het is ook belangrijk hoe jij je presenteert (en verkoopt) tijdens het gesprek.

Je kan op papier de juiste kwalificaties hebben maar je moet het ook in de praktijk waar kunnen maken.

 

Oefening:

Ga naar een rustige plek in huis en zet ontspannende muziek op.

Denk daarna 15 minuten aan jezelf in de baan van jouw dromen. Stel je voor dat je  deze baan al hebt. Schrijf na deze oefening op wat je voelde tijdens deze 15 minuten durende beeldvorming over jezelf.

En schrijf ook tips op voor jezelf om zo te worden, wat je moet doen om zelfverzekerder te worden. Probeer iets te doen met je eigen tips, tot dat je gaat zitten en de oefening opnieuw doet en met nieuwe tips komt om jezelf te helpen.

 

Tip 2: Oefen mindfulness en dankbaarheid

Neem deel aan mindfulness-oefeningen zoals meditatie, diepe ademhaling of yoga om zelfbewustzijn en aanwezigheid in het moment te cultiveren. Druk je dankbaarheid uit voor de positieve aspecten van je leven, waarbij je je concentreert op wat je waardeert aan jezelf en anderen. Dankbaarheid kan uw perspectief verschuiven naar een meer optimistische kijk.

 

Tip 3: Accepteer jezelf voor wat en wie je bent

Je moet niet denken dat je perfect bent. Je bent een mens en je zult fouten maken, net als ik. Als je jezelf accepteert voor wie en wat je bent voel je je een stuk prettiger. Accepteer je zelf inclusief de fouten die je maakt en de mislukkingen die je moet doorstaan. Jezelf accepteren is een grote stap in het vergroten van je zelfrespect.

Je moet je sterke en zwakke punten kennen, maar je mag je er niet door beperkt voelen. Iedereen heeft sterke en zwakke punten, ga er op een normale manier mee om. We voelen ons allemaal wel eens ongelukkig, maar we moeten ons leven niet laten leiden door verdriet, angst en negatief denken. Kom er gewoon overheen.

Je kunt een positieve kant van iets zien, net zoals je de negatieve kant kunt zien. Je kunt denken dat je koppig bent en dat als een negatief vermogen zien. Maar je kunt het ook positief bekijken en jezelf zien als volhardend, een harde werker, iemand die niet snel opgeeft om een doel te bereiken, of iemand die niet snel opgeeft en mensen helpt wanneer ze maar kunnen.

Laat je niet intimideren door anderen. Als ze negatief over je praten, zou je je niet neerslachtig moeten voelen. De meeste mensen die negatief praten, kennen je niet zo goed. Als ze je beter zouden kennen dan zouden ze niet op deze manier over je praten. Zorg dat je ook deze mensen vriendelijk blijft benaderen.

Je moet geen beslissingen nemen op basis van de goedkeuring van je vrienden of familie. Je moet je eigen beslissingen nemen en je eigen leven leiden - niet dat van hen. Probeer in de buurt te zijn van mensen die je accepteren voor wie en wat je bent. Als je in de buurt bent van mensen met een positieve instelling, word je besmet door hun positieve instelling.

Dit betekent niet dat je vrienden moet teleurstellen die zich soms down voelen. Als je ze troost en met ze praat, kan dit ervoor zorgen dat ze zich weer beter voelen. En dat is wat ware vriendschap betekent er zijn in  vriendschap goede en in slechte tijden. Wees een echte vriend en je krijgt echte vriendschap terug.

Als je iemand helpt, zal hij/zij zich zelf beter voelen, maar jij zult je ook beter voelen omdat jij hem hebt geholpen om zich weer beter te voelen. Je kunt anderen helpen door kleine dingen te doen. Een compliment lijkt misschien klein voor jou, maar het kan veel betekenen voor je vriend(in) en het kan hem helpen om zijn zelfrespect te vergroten.

Elk moment van je leven is een moment dat je ten goede kunt veranderen. Je zou naar bepaalde negatieve spiralen of patronen in je eigen werk moeten kijken. Kijk naar je eigen gedrag en kijk naar de negatieve patronen daarin. Je moet het zien als in de spiegel kijken en proberen jezelf feedback te geven. Wat als je niet jezelf zou zijn maar een collega, wat zou je dan van je gedrag vinden? Denk na over je eigen gedrag en breng positieve veranderingen aan.

Doorbreek negatieve patronen en bouw voort op positieve patronen. Zorg ervoor dat je positieve boeken en programma's leest, en lees niet meer alle negatieve nieuwsberichten. Als je positieve boeken leest en naar positieve programma’s kijkt dan word je een stuk minder beïnvloed door de negativiteit die sommige mensen brengen in televisieprogramma's of nieuws. Je kunt het leven negatief bekijken, maar ook positief.

Als anderen je niet de complimenten geven die je wilt, waardeer jezelf dan voor het werk dat je doet. Geef jezelf complimenten voor het werk dat je hebt gedaan en wat je tot nu toe hebt bereikt. Als anderen je “complimenten” geven, antwoord dan altijd met “Dankjewel”. Je moet beseffen dat je het waard bent om elk compliment dat je krijgt te ontvangen.

 

Tip 4: Oefen met zelfcompassie

Wees aardig voor jezelf en behandel jezelf met hetzelfde medeleven en begrip dat je zou bieden aan een vriend die voor een uitdaging staat. Erken uw sterke en zwakke punten zonder hard zelfoordeel. Zelfcompassie kan je helpen veerkracht op te bouwen en met een positieve instelling om te gaan met tegenslagen.

 

Tip 5: Begin met positief te denken

Wees niet zo hard voor jezelf. Je zou kunnen denken dat gefaald hebt als je een afspraak hebt gemist. Als je er zo over denkt dan is dat niet goed voor je eigenwaarde. Maar je kunt ook positiever denken en nadenken over de dingen die die dag wel goed gingen. 

Misschien heb je die afspraak gemist, maar heb je diezelfde dag een grote verkoop gedaan. Breng de kritische persoon in jezelf naar beneden en wees blij met de dingen die je die dag hebt bereikt. En als je een waardeloze werkdag hebt, laat dan niet alle werkdagen verpesten door die ene dag. Neem het niet mee naar de rest van de week. De rest van de week hoeft niet zo erg te zijn als die ene dag.

 

Oefeningen:

Maak een lijst van prestaties die je in je leven hebt bereikt. Je moet deze lijst elke dag lezen en denken aan de gevoelens van voldoening die u voelde toen u uw doelen bereikte.

Maak en lijst maken van je capaciteiten en kwaliteiten, en bedenken waar je goed in bent. Als je het positief aanpakt dan ziet je leven er positiever uit en dan groeit je gevoel van eigenwaarde. 

Maak ieder dag een lijst van 10 positieve dingen die je hebt mee gemaakt. 

Als we op een dag iets goed doen dan kan dit onze energie voor een (korte) tijd voeden. Als er iets misgaat dan voelen we ons veel langer down. Als je je down voelt, ziet alles er negatiever uit. 

Begin je zelfvertrouwen op te bouwen met kleine successen. Het maakt niet uit hoe klein een voltooide taak is, maar elke kleine taak die je met succes hebt voltooid, zal helpen om je zelfvertrouwen op te bouwen. En als je veel zelfvertrouwen hebt opgebouwd, is de kans groter dat je ook grotere taken uitvoert. Het draait allemaal om vertrouwen hebben in jezelf.

 

Tip 6: Breng je boodschap op een positieve manier

Als je een boodschap op een negatieve manier brengt, dan krijg je vaak ook een negatieve reactie terug.  Als je met vrienden of werknemers praat, wees dan tactisch in wat je zegt. Dat betekent niet dat je niet eerlijk moet zijn. Wees altijd eerlijk en oprecht naar andere mensen toe. Hopelijk trek je zo ook eerlijke mensen aan. En zo niet dan groeit je intuïtie door de mensen waar je mee omgaat.

Je kunt iets op een negatieve manier zeggen maar ook op een positieve manier. Als je op een vriendelijke manier met mensen praat, zullen ze je boodschap gemakkelijker accepteren. Als je bijvoorbeeld een baas bent en je vraagt mensen altijd om in je kantoor te komen om je werknemers te vertellen wat ze verkeerd hebben gedaan, zullen ze hun gedrag veranderen.

Maar ze zullen je ook haten omdat je ze nooit een compliment geeft als je ze altijd vraagt om naar kantoor te komen om te vertellen wat ze niet goed hebben gedaan.

Als je je medewerkers ook vraagt om bij jou op kantoor te komen om ze een compliment te geven en grappen te maken of gewoon even te kletsen, vinden ze je een stuk leuker. En je wordt zelf ook een meer ontspannen en vriendelijk persoon. Je gevoel van eigenwaarde zal groeien als (de meeste van) je vrienden, familie en misschien werknemers zoals jij.

Het is onmogelijk om door iedereen aardig gevonden te worden en misschien moet je dat ook wel niet willen. Maar met een positieve instelling krijg je wel positieve reacties terug van de mensen om je heen.

 

Tip 7: Stel realistische doelen

Het stellen van haalbare en realistische doelen is essentieel voor het vergroten van het gevoel van eigenwaarde. Deel grotere doelen op in kleinere, beheersbare stappen om uw voortgang bij te houden en onderweg kleine overwinningen te vieren. Deze aanpak kan het vertrouwen en de motivatie vergroten om grotere uitdagingen aan te gaan.

Als je een doel bereikt dat je van tevoren hebt gesteld dan geeft dit je een tevreden gevoel. Het is belangrijk om die doelen op te schrijven, om er zeker van te zijn dat je die doelen had, en voor jezelf is het goed om te weten wanneer je een doel hebt bereikt.

Om je doelen te bereiken, moet je aan je discipline werken en jezelf aanmoedigen om iets te doen. Zelfs als je vakantie hebt, en als je je ontspannen voelt, kun je jezelf kleine of grote doelen stellen die je kunt doen.

Als je alleen maar in bed ligt en niets doet in je vrije tijd, voel je je lui en ben je niet zo productief als je zou willen in je werkomgeving.

Maar als je in je vrije tijd actief bent en dingen doet waar je goed in bent, geeft dat een hoge boost omdat je tevreden bent over wat je hebt bereikt. Je hoeft in je vrije tijd niet veel dingen te doen, maar je kunt wel kleine taken uitvoeren en je zult tevreden zijn als je die kleine taken hebt afgerond.
Ze geven je een boost omdat je je positiever voelt. Deze boost helpt je om ook in je werkomgeving productief te zijn.

Je kunt het dus gebruiken als een spiraal om jezelf omhoog te bewegen in een gelukkig en tevreden gevoel.

Als je een hekel hebt aan je baan, zal dit je niet helpen om je gevoel van eigenwaarde te laten groeien.

Het kan ook zijn dat je te hoog opgeleid bent en een baan hebt die eigenlijk onder je niveau is waardoor je het werk misschien eigenlijk saai vind. Het kan ook zijn dat je werk hebt dat boven jouw kunnen ligt waardoor je ieder dag harder moet werken om alles bij te kunnen houden.

Je zal zelf stappen moeten ondernemen om van werk te veranderen zodat je je werk wel leuk gaat vinden. Stel je zelf doelen die je wilt bereiken. Volg cursussen of laat je zelf omscholen.

Helaas niet iedereen van ons is financieel in staat om van baan te veranderen en  een baan te vinden die wel leuk is.  Zeker in crisistijd zijn we blij als we een vaste baan hebben, ook al vinden we het niet leuk wat we moeten doen om ons geld te verdienen. Op ieder werk vind je collega’s die je aardig vind en niet aardig vind, dat is op zich geen reden om van baan te veranderen. 

Tip 8:  Omring jezelf met positieve invloeden

Omring jezelf met ondersteunende en bemoedigende mensen die je opbeuren en inspireren. Positieve relaties kunnen uw eigenwaarde versterken en een gevoel van verbondenheid geven. Beperk de blootstelling aan negatieve invloeden die uw zelfvertrouwen en welzijn ondermijnen.

Als je alleen maar thuis achter je pc zit dan voel je je misschien wel eenzaam op den duur.

Ga er daarom in het weekend op uit. Als je je werk niet leuk vindt dan moet je je vrije tijd besteden aan leuke activiteiten of hobby's. Neem voldoende rust. Gebruik je telefoon en computer in het weekend met mate. 

Door te socializen met vrienden of familie denk je minder aan je werk en heb je een welkome pauze tijdens de week.

Als het enige wat je doet is achter de computer werken en naar huis gaan en tv kijken en de hele dag achter je laptop zitten dan heb je een welkome pauze nodig en daarom moet je leuke dingen doen in je vrije tijd.

Als je meer naar buiten gaat, kun je dingen in een helderder perspectief zien. Dan heb je niet meer het gevoel dat je de hele week aan het werk bent.

 

 

Tip 9: Zoek naar mogelijkheden voor persoonlijke groei

Investeer in activiteiten voor persoonlijke ontwikkeling die aansluiten bij uw interesses en waarden. Streef hobby's, vaardigheden of ervaringen na die je uitdagen om uit je comfortzone te stappen en je mogelijkheden uit te breiden. Voortdurend leren en groeien dragen bij aan een gevoel van voldoening en zelfvertrouwen.

 

10: Vier je prestaties

Erken en vier je prestaties, hoe klein ze ook lijken. Denk na over je successen en de obstakels die je hebt overwonnen, waarbij je je veerkracht en vastberadenheid herkent. Het vieren van mijlpalen versterkt uw gevoel van eigenwaarde en motiveert u om verdere prestaties na te streven.

Door deze tips in uw dagelijks leven op te nemen, kunt u een positief zelfbeeld cultiveren, zelfvertrouwen opbouwen en uw volledige potentieel omarmen. Onthoud dat eigenwaarde een reis is, en dat het beoefenen van zelfzorg en zelfacceptatie essentiële componenten zijn van persoonlijke empowerment.