Het is best moeilijk om je wachtwoorden allemaal te onthouden. Toch is het geen goed idee om je wachtwoorden op je pc te bewaren. Bijvoorbeeld in een kladblok document of als een e-mail in Outlook. Als je computer gestolen wordt dan heeft de dief ook meteen al je wachtwoorden in handen. Al die wachtwoorden kun je natuurlijk nooit zelf allemaal onthouden.

Daarom is het aan te raden om gebruik te maken van een wachtwoord manager. Een wachtwoord manager slaat de wachtwoorden voor je op. Hierdoor kun je voor iedere app, website, tool etc die je gebruikt een uniek wachtwoord gebruiken. Je hoeft namelijk niet meer zelf alle wachtwoorden te onthouden.

Sommige wachtwoordmanagers slaan zelfs persoonlijke gegevens op zoals bijvoorbeeld  adressen, creditcard gegevens en  notities.

Zo lang je ingelogd bent bij je wachtwoord manager dan worden je wachtwoorden automatisch ingevuld als je een website bezoekt. Je hoeft dan ook nooit meer een wachtwoord te herstellen dat je vergeten bent wat normaal gesproken best wel wat tijd kost. Het enigste wat je moet onthouden is het hoofdwachtwoord van je wachtwoordmanager.

Zijn gratis wachtwoordmanagers eigenlijk wel te vertrouwen en zijn ze net zo betrouwbaar als wachtwoordmanagers waar je voor betaald?

In deze review van verschillende wachtwoordmanagers laat ik zien wat het verschil is tussen gratis en betaalde versies. De meeste wachtwoordmanagers hebben een gratis versie van hun programma met het merendeel van de functies die je nodig hebt voor sterke en veilige wachtwoorden. Maar je zult rekening moeten houden met een aantal beperkingen.

 

1)   Nordpass

Nordpass heeft een gratis versie en een premium versie. De premium versie kost normaal gesproken €71.76 voor twee jaar. Nordpass heeft echter wel eens aanbiedingen waardoor je bijvoorbeeld een korting krijgt waardoor je 50% korting krijgt op de aanschaf. Dan kost Nordpass €35.76 voor een lidmaatschap van 2 jaar.  Het verschil tussen de gratis en de betaalde premium versie van Nordpass is dat je met de premium versie ingelogd blijft als je van apparaat veranderd. De premium versie detecteert zwakke, hergebruikte wachtwoorden. En de premium versie scant het web voor gegevenslekken.

Nordpass gebruikt een end-to-end encryptiesysteem dat geen toegang geeft tot het account van de gebruiker, zelfs niet voor NordPass zelf.  

Het bedrijf maakt gebruik van XChaCha20-codering. Volgens Nordpass is dit beter en sneller dan AES-256 die door de meeste van de concurrenten van Nordpass. Daarnaast maakt Nordpass gebruik van meervoudige authenticatie (MFA). Nordpass biedt extra’s zoals o.a. het delen van wachtwoorden, monitoring van gegevenslekken en een wachtwoordgezondheidscontrole.

 

2) 1Password

1Password is een premium wachtwoordmanager welke o.a. werkt met een browser extensie die is geoptimaliseerd voor Google Chrome. De wachtwoordmanager biedt goedkope abonnementen voor zowel individuele gebruikers als gezinnen. 1Password is het enigste merk waarbij je een onbeperkt aantal gebruikers aan een gezinsabonnement kan toevoegen. 1 Passwordt biedt een gratis 14 daagse proefperiode.

1 password beveiligd je wachtwoord met AES 256-bit encryptie. Dit is dezelfde encryptie die banken en overheidsbedrijven gebruiken. 1 Passwords geeft je een Secret key van 34 karakters die je moet gebruiken als je voor het eerst inlogt bij 1 Password,

1Password maakt gebruik van Watchtower. Hiermee kun je je wachtwoorden monitoren. Dit is beschikbaar voor mobiele gebruikers.

Een nadeel van 1 Password is dat het je hoofd paswoord niet opslaat. Dit is voor veiligheidsredenen wel fijn, maar hierdoor is het lastig om je hoofd wachtwoord te herstellen als je deze vergeten bent.

 

3) Bitwarden

Je kan gebruik maken van Bitwarden. Bitwarden maakt gebruik van open source software waardoor hun infrastructuur steeds verder verbeterd kan worden door ontwikkelaars wereldwijd. Bitwarden is gratis maar er is ook een premium versie die 10 dollar per jaar kost. De premium versie van Bitwarden heeft o.a. tweestapsverificatie en veiligheidsrapportages.

Dit programma slaat je wachtwoorden voor je op. Het enige wat je dan nog moet onthouden zijn het e-mail account waarmee je inlogt op Bitwarden en het wachtwoord voor Bitwarden.

Je kan Bitwarden niet alleen op je PC installeren maar ook op je tablet of smartphone. Bitwarden is beschikbaar voor Android, MacOS, Windows en iOS . Op de pc kan je de browser add-on van Bitwarden gebruiken.

Zo kun je je wachtwoorden op elk apparaat waarop je deze nodig hebt gebruiken zonder veel wachtwoorden te hoeven onthouden.

Bitwarden heeft naast dat je daar wachtwoorden kan opslaan ook een tool waarmee je wachtwoorden of zelfs wachtwoord zinnen kunt genereren die je kunt gebruiken als je een veilig wachtwoord of veilige wachtwoordzin nodig hebt.

 

4) Dashlane

Dashlane heeft veel functies zelfs sommigen die andere wachtwoordmanagers niet hebben. Dashlane heeft een ingebouwd virtueel prive netwerk (VPN). Je kan bij Dashlane bestanden als bijlages toevoegen. Je kan 1 GB aan bestands bijlages toevoegen. Dat is best veel als je het gebruikt om een paar plaatjes met belangrijke informatie op te slaan.

Dashlane gebruikers kunnen hun account gebruiken via Chrome, Firefox of een Chrome extensie. De desktop-app van Dashlane is stopgezet.

Dashlane is makkelijk in te stellen en het biedt een grotendeels moeiteloze proces om op een veilige manier in te loggen op je accounts.

Dashlane is goed ontworpen en is een robuuste  wachtwoord manager. maar deze wachtwoordmanager is wel een stuk duurder dan 1 Password. En de gelimiteerde versie is ook echt een stuk gelimiteerder. Zeker voor bedrijven. De gratis versie kun je op 1 apparaat gebruiken. De geavanceerde versie kost €2.75. per maand. Met de geavanceerde versie kun je een onbeperkt aantal wachtwoorden op al je apparaten beheren. Teven kun je gebruik maken van geavanceerde beveiligingstools.

De premium versie is nog iets duurder. Voor deze versie betaal je €4.41 per maand. Als je gebruik maakt van de premium versie dan verbeter je je beveiliging met een virtueel privénetwerk (VPN)

Je hebt dan ook nog de keuze Friends & Family. Dit kost €6.66. Hiervoor krijg je maximaal 10 afzonderlijke premium accounts in  één voordelig abonnement.

 

5)  Roboform

Roboform staat bekend als een goede wachtwoordmanager voor mensen met een budget. Voor persoonlijk gebruik is er een gratis versie van Roboform maar ook een “Everywhere” versie. Deze versie kost $17.90 voor 1 jaar. Je kan ook een Roboform account Familieplan nemen. Dan heb je een Familie plan voor een maximum van 5 gebruikers. Roboform voor bedrijven kost $39.90 per gebruiker

De belangrijkste verschillen tussen de gratis versie en de Everywhere versie:

  • Synchronisatie tussen alle apparaten   
  • Cloudback-up
  • Dubbele verificatiemethode
  • Beveiligde gedeelde map
  • Toegang bij noodgevallen verlenen
  • Internet toegang
  • Support via e-mail en telefoon

Je kan het gebruiken Op de PC, Iphone en Android. Het biedt o.a.:       

  • 256-bit AES encryptie
  • Twee-factor-authenticatie (2FA). 
  • Wachtwoord controle. 

Robo Form  kan automatisch formulieren invullen. Dit maakt het mogelijk om snel en makkelijk  door complexe web formulieren heen te navigeren Roboform heeft sommige functies niet die concurrenten wel bieden, zoals VPN (van Dashlane) of Reis Modus (van 1 Password) en virtuele betaalkaarten, Hoewel Roboform op dit moment wel een vorm van gegevenslek monitoring aanbiedt is de wachtwoordmanager van Roboform wel eenvoudiger qua functies dan andere  wachtwoordmanagers . 

 

Conclusie

Volgens een test van Vpngids.nl is de beste wachtwoord manager Nordpass. Andere goede wachtwoord managers zijn Keeper. 1 Password, Bitwarden en Dashlane. In feite zijn al deze wachtwoord managers in principe goed, maar sommige zijn net wat beter voor de gemiddelde gebruiker. De uiteindelijke keuze voor een wachtwoordmanager hangt af van de keuze waar je de wachtwoordmanager voor nodig hebt en naar wat voor soort beveiliging je precies op zoek bent . Bovendien is het belangrijk of je het voor 1 persoon wil gebruiken of voor je hele familie. Als je een wachtwoordmanager voor je hele familie aanschaft dan is dit voordeliger dan dat je voor ieder familielid een apart lidmaatschap aanschaft.