Pl@ntnet is een plant identificatie app voor zowel Android als Apple iOS. Deze app is volledig gratis. Gelukkig wordt je niet gebombardeerd met advertenties zoals bij sommige gratis apps.

Je kan een account aanmaken op Pl@ntnet en in de app je locatie aangeven. Door het aangeven van je locatie kan de app bepalen uit welke database de plant het beste geïdentificeerd kan worden.

De app is een handige manier om je observaties bij te houden. De app houdt je observaties bij samen met een datum en tijdstempel. Het heeft daarnaast een community die jouw observaties kan bevestigen.

Als je een plant wil identificeren dan klik je op determinatie. Vervolgens kan je een foto maken van de plant of de plant uit je foto galerij selecteren. Je kan vervolgens  een plant identificeren door o.a. op blad, bloem, vrucht of schors  te klikken. Daarna laat de app suggesties zien wat de plant is. Het is een voordeel dat je ook op een later tijdstip je foto’s kan bekijken in de app omdat de app je foto’s bewaard. Zodat je op een later tijdstip ook nog terug kunt vinden wat een plant ook al weer is.

Er staat ook een percentage bij de suggesties zodat je weet met hoeveel procent zekerheid het deze plant is.

Over het algemeen weet de app alle planten te identificeren. De enigste keren dat de app de planten niet weet te identificeren is als ik zelf een onduidelijke of onscherpe foto gemaakt heb. Ook dan geeft de app aan dat het een slechte foto is en dat ik dus een  nieuwe foto moet maken.

Het is dus belangrijk om een scherpe foto te maken waar voldoende van de plant op staat zodat de app de plant kan identificeren.

Zo heb ik al het onkruid heermoes door de app laten identificeren. Dit is handig om te weten zodat ik weet hoe ik van dit onkruid af kan komen. Je kan het onkruid er uit halen volgens de app maar je kan het gerust op de bodem laten liggen want er zitten mineralen in heermoes die de bodem van je tuin voeden. Om van heermoes af te komen kun je dus het beste je tuin voeden met de juiste voeding en mineralen

Daarnaast heb ik ook  Campanula, een treurwilg, Laurierkers boom, Hortensia en Skimmia gefotografeerd om te identificeren, puur om de app te testen. Ook heb ik de app gebruikt om te testen of de app de kruiden die in mijn tuin staan herkend. Ook deze weet de Plantnet app te identificeren.

De app lijkt me ook handig om als je een wandeling maakt  te bepalen of een plant of vrucht eetbaar is of niet. Dan kun je wat ingrediënten uit de natuur mee nemen om je eten mee te bereiden. Natuurlijk moet je hier natuurlijk wel voorzichtig mee zijn.

De Pl@ntnet app heeft allerlei tabbladen waar je bronnen kunt vinden met achtergrond informatie. Denk aan gespecialiseerde planten-websites en Wikipedia.

Conclusie

De Pl@ntnet is een handige gratis app om planten mee te identificeren. Op deze manier krijg je meer kennis over de planten in je tuin en in de vrije natuur.

De Pl@ntnet app heeft allerlei tabbladen waar je bronnen kunt vinden met achtergrond informatie. Denk aan gespecialiseerde planten-websites en Wikipedia. Daarnaast kun je natuurlijk ook de naam van de plant googelen.

Met de informatie die je vind over de plant leer je bijvoorbeeld  hoe je een plant moet voeden en wanneer je de plant kan snoeien. Maar je kan ook terugvinden of de plant schadelijk is voor je tuin of je huisdier.  Door de Plantnet app leer je niet alleen de naam van de plant maar je doet eigenlijk nog veel meer kennis op die handig is voor de verzorging van je tuin.