Crowdfunding: kans op hoog rendement maar niet zonder risico
Crowdfunding is niet meer weg te denken van het internet.
Wat dacht je bijvoorbeeld van die collega die voor haar verjaardag geld vraagt. Niet voor haar zelf maar voor een goed doel van haar keuze. Er zijn diverse doneeracties en diverse Crowdfunding platforms.Crowdfunding wordt echter niet alleen ingezet om goede doelen te steunen.
Crowdfunding wordt daarnaast ook gebruikt door ondernemers om serieuze investeerders te vinden voor hun bedrijf project of product. Middels crowdfunding wordt de 'echte' economie gesteund. Vastgoed investeerders en MKB-ondernemers realiseren de groei van hun bedrijf met dank aan beleggers die in hun geloven.
“Ondernemingen haalden in 2022 €972 miljoen op via crowdfunding. Dat is 48% meer dan in 2021”.
“In 2021 werd in Nederland een recordbedrag van €730 miljoen opgehaald met crowdfunding. Daarmee werden in totaal meer dan 15.000 projecten gefinancierd. Van het opgehaalde geld was 90% bestemd voor ondernemingen. Daarbij werd het grootste deel gebruikt voor het financieren van vastgoed”.
Bron: Consumentenbond.nl
De geboden rente door banken is momenteel erg laag. Dan kan investeren via een crowdfunding platform interessant zijn. De rendementen variëren grofweg van 2% tot 8%.
Een investering bij bijvoorbeeld Collin Crowdfund kan je bijvoorbeeld wel 8,28% rente opleveren.
Investeren via een crowdfunding-platform brengt helaas ook risico's met zich mee. Je loopt het risico dat degene aan wie je het geld leent het geld niet (volledig) kan terugbetalen. Dit ondanks een grondige screening van de lener door het crowdfunding platform.
Daarnaast is er ook een platform risico. Een crowdfunding platform kan ophouden met bestaan of hun eigen beleidsregels er op na houden.
Overmacht kan vergaande risico's hebben voor bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan de Corona crisis. Dit heeft er voor gezorgd dat veel bedrijven hun deuren hebben moeten sluiten.
Je loopt ook het risico dat oplichters deelnemen aan een Crowdfunding platform. Een oplichter kan makkelijk inspelen op een Crowdfunding platform en zo geld afhandig maken van investeerders die zich veilig wanen.
Waar moet je op letten bij het kiezen van het juiste crowdfunding platform:
-
Wat is jouw doel bij het gebruik van het Crowdfunding platform? Wil je geld doneren of wil je geld investeren. Wat zijn jouw verwachtingen?
-
Wat is jouw risico als je zakelijk geld wilt lenen via een platform?
Je kan er wel alles doen om de risico's te beperken. Als je een crowdfunding platform kiest dan is het belangrijk dat het platform een ECM-vergunning heeft van de Autoriteit Financiële Markten. Vervolgens moet je kijken naar het bruto- en netto rendement van het plaform. Verder is het belangrijk om te onderzoeken hoeveel ervaring het Crowdfunding platform heeft. In Nederland zijn er diverse platformen die meer dan 500 miljoen aan investeringen hebben opgehaald voor MKB bedrijven.
-
Wat is het risico als je geld wil investeren via een platform?
Je loopt natuurlijk altijd meer risico als je geld investeert via Crowdfunding dan dat je je geld op de bank laat staan (met een lage rente). Je kan het risico beperken door zelf goed onderzoek te doen naar een bedrijf en de risico's van een mogelijke investering goed af te wegen. De Autoriteit Financiële Markten adviseert om niet meer dan 10% van je vrij te beleggen vermogen te investeren in Crowdfunding.
Volgens het AFM vertrouwen consumenten vaak blind op risico inschattingen van een crowdfunding platform zonder zelf een grondig onderzoek te doen. Het is jouw geld dus kijk goed naar welke beoordelings- en toetsing methodes het platform gebruikt. Check de betrouwbaarheid van de informatie.
Het is heel belangrijke om te onderzoeken of het platform ingeschreven staat in het AFM register met een vergunning of een ontheffing. Bij een ontheffing hoeft een bedrijf alleen maar twee keer te rapporteren aan het AFM. Het AFM houdt zelf dan geen toezicht op het platform. Ook hier moet jij op letten als potentiële investeerder. En AFM ontheffing geeft een onterecht gevoel van veiligheid.
Het is zeer belangrijk om te onderzoeken of er een correcte scheiding is tussen geïnvesteerde gelden en het vermogen van de onderneming. Als dit niet goed is geregeld kan bij een faillissement ook jouw geld in rook op gaan.
-
Wat kost het crowdfunding platform? Donatieplatformen rekenen vaak een percentage van het gedoneerde bedrag als transactiekosten . Het is belangrijk wat er wordt gerekend aan transactiekosten en wat er uiteindelijk aan geld naar het goede doel gaat.
-
Is mijn privacy beschermd. Als je niet wilt dat de ontvangende partij je gegevens ontvangt als je doneert dan kun je “anoniem” doneren. Dan weet het betaalplatform alleen iets over de gebruikte betaalmethode. Jouw betaalmethode en jouw NAW gegevens worden niet gedeeld met het goede doel.
-
Is het een Nederlands Platform of een Buitenlands Platform?
Nederlandse platformen hebben een inschrijving in het KVK. Daarom hanteren zij in de algemene voorwaarden het Nederlandse recht. Bij buitenlands platformen zijn jouw rechten minder gewaarborgd. Mocht je ergens tegen aanlopen bij een Nederlands crowdfunding platform dan kun je naar een Nederlandse rechter stappen.
Ik ben geen professioneel adviseur. Investereren brengt risico's met zich mee. In dit artikel heb ik geprobeerd om deze risico's zo goed mogelijkte beschrijven. Bedenk altijd dat je geen geld moet investeren als je het niet kunt veroorloven om het eventueel te verliezen. Doe grondig onderzoek voordat je investeert in een bedrijf via een crowdfundig platform en vertrouw niet blindelings op de onderzoeken en risico analyses van crowdfunding platformen.