Stel je zelf de vraag: “Leef  je om te werken?” of “Werk je om te leven”. Natuurlijk moet je werken om in je onderhoud te voorzien.


Tip 1: Ontspan, morgen is er weer een dag

Des te meer werk je doet, des te meer werk je leidinggevende je zal geven.  Dit betekent niet dat je lui moet zijn, maar wel dat je onder een normale werkdruk moet werken.

Je zal een normale hoeveelheid werk per dag moeten afmaken. Maak het werk af dat belangrijk is om die dag af te maken. Verdeel je werk over de dag.

Plan je werk voor een volledige week, plan niet om het werk van een hele week in één dag af te maken. Des te meer werk je doet, des te meer werk je krijgt. En hoe meer je gefrustreerd raakt, want er komt een tijd dat je niet meer al je werk kunt afmaken. 

Ga ook geen 50 uur werken om je werk af te krijgen terwijl je een contract hebt voor 32 uur. Als er zo veel werk is dan moet je baas meer mensen aannemen om al het werk af te krijgen. Het is niet de bedoeling dat 2 mensen het werk moeten doen dat eigenlijk door 3 personen gedaan zou moeten worden. Doordat jij heel veel uren werkt  los je eigenlijk het probleem op dat er heel veel werk is. Je baas hoeft geen extra persoon in te huren want jij (en / of) je collega werken zo hard dat dit niet nodig is. Dit is niet de bedoeling. De volgende dag kan je ook weer je werk doen. Als je werkdruk te hoog blijft praat dan met je werkgever. Zodat andere collega's hun hulp aan kunnen bieden of zodat er extra mensen aangenomen kunnen worden. Blijft je werkdruk langere tijd te hoog zonder dat je leiding gevende iets verandert dan is het tijd om op je gemak rond te kijken of er elders vacatures zijn waar je kunt werken en waar de werkdruk minder hoog is. 

 


Tip 2: Denk na voordat je iemand je hulp aanbiedt

Als je je hulp aanbiedt aan iemand die veel werk heeft, is het gemakkelijk om te zeggen "Ja, ik zal je helpen", maar het is vaak veel moeilijker om te zeggen

"Ik heb nu zelf  te veel werk, ik kan je niet meer helpen".

Als je in een werkomgeving bent, zie je mensen die zoveel werk te doen hebben. en misschien heb je minder werk te doen. Maar als je je hulp gaat aanbieden, zullen je collega's en andere collega's het normaal vinden dat ze je hun werk geven.

Het is moeilijker om "Nee" of "Ik kan dit niet meer" te zeggen. En het kan heel moeilijk zijn om van het extra werk af te komen. Doe het werk waar je voor je bent aangenomen.

Als je in een team werkt dan kun je natuurlijk wel werk voorbereiden als jij op kantoor bent en je collega de volgende dag verder gaat met hetzelfde werk. Het is goed voor de sfeer als leden van een team dit voor elkaar doen.

 

 


Tip 3: Probeer jezelf niet op te splitsen

Stel dat je werkt voor verschillende afdelingen van een organisatie. Probeer dan bijvoorbeeld niet het werk dat je minder leuk vind  zo snel mogelijk te doen  zodat je naar de andere afdeling kan gaan . Of het werk van de andere afdeling te doen als je eigenlijk het werk moet doen voor de andere afdeling. Neem de tijd voor al je werk, zodat het werk dat je gedaan hebt ook kwalitatief goed gedaan is. 

  


Tip 4: Doe het werk van je collega niet tenzij je baas je dat zegt

Als je een collega helpt zonder overleg met je leidinggevende dan kan je collega op een gegeven moment verwachten dat je dit werk voor hem of haar blijft doen.

In het ergste geval kan dit tot de volgende situatie leiden:

Als je op vakantie gaat, doet je collega niet het werk dat jij voor hem doet. In plaats daarvan vertelt hij je de eerste dag na je vakantie dat je een inhaalslag moet maken en het werk moet wegwerken (dat hij zelf niet heeft opgepakt tijdens jouw vakantie)

Je collega krijgt opslag. (En jij niet). Je krijgt geen loonsverhoging omdat je gestrest bent door het werk dat je voor je collega doet.

 Je lijkt alleen te horen wat je fout doet, niet wat je goed doet. Mensen beginnen te zeggen dat je je eigen werk niet kunt doen.

Je baas ziet niet hoeveel werk je voor je collega doet, omdat je hebt geaccepteerd om je collega te helpen zonder dat hij het officieel weet.

 


Tip 5: Blijf altijd vriendelijk

Praat op een leuke manier met je collega. Geef geen kritiek, blijf altijd vriendelijk. Bijvoorbeeld als je meer werk krijgt van je baas. Neem dat moment om je collega te vertellen dat je genoeg hebt aan je eigen werk. En dat je ze niet (meer) kunt helpen. Je collega heeft je hulp misschien als vanzelfsprekend beschouwd, maar jij hebt ze al die tijd geholpen, dus het is ook jouw schuld dat je niet eerder met je collega hebt gesproken. Je hield de situatie op dezelfde manier, je baas nam geen mensen meer aan, omdat je al het werk voor hem deed (en hij wist het misschien niet en gaf je collega alle complimenten).

Daarom vertel je het ze nu, en daarom blijf je het op een leuke manier vertellen. Wees erop voorbereid dat je collega zich minder aardig tegen je kan gedragen, omdat je zijn werk niet meer doet. Hoe aardig je het ook vertelt, het resultaat kan zijn dat je zijn vriendschap verliest. Maar als de vriendschap alleen gebaseerd is op het werk voor hem, moet je jezelf afvragen: "Is deze vriendschap echt?" Als je twijfelt om je collega te helpen, moet je dat niet doen tenzij je baas je dat zegt.

Vertel ze dat je je baas zult vertellen wat je hebt besproken, zodat ze niet boos worden omdat je achter hun rug om met je baas hebt gepraat. Ze kunnen je vertellen wat ze niet willen dat je zegt of wat ze niet willen dat je tegen je baas zegt over de situatie. Ook al bepaal jij wat je tegen je baas zegt. Nogmaals, als je met je baas praat, vertel je hem dat je je collega hebt geholpen, maar dat je daar geen tijd meer voor hebt. Je baas zou kunnen zeggen dat ze niet eens wisten dat je je collega's hielp. Dat geeft aan hoe belangrijk ze jouw hulp vonden, of dat ze echt niet wisten dat je al die tijd je collega's hielp

Help je collega alleen als je baas daarom vraagt. Nu je baas weet dat je echt moet stoppen met het helpen van je collega, doe wat je zegt, want anders nemen ze je niet meer serieus. Je helpt je collega voortaan alleen nog maar als je baas jou dat ook vraagt. En als je baas het je vraagt, vraag je hem om je vrij te maken van wat ander werk terwijl je voor de collega werkt.

Win het respect terug van je andere collega's. Vooral degenen die je waarschuwden om je collega niet de hele tijd te helpen. Stop met werken als een slaaf, begin gewoon te doen wat je moet doen. En je wordt minder moe en je voelt je opgelucht. 

 


Tip 6: Ga naar huis als je wilt

Je ziet je collega's vertrekken om 15:00 uur terwijl jij doorwerkt tot 19:00 uur. Je voelt je moe en gefrustreerd aan het einde van de dag, maar je wilt dat ene ding afmaken voordat je naar huis gaat. Omdat je zo'n lange werkdag hebt, omdat je door werkt tot het einde van de dag krijg je steeds meer werk en gaan mensen je een workaholic noemen. Thuis heb je geen energie meer om iets te doen. Je bent moe en prikkelbaar als je thuis bent. Herkenbaar?

Daarom moet je naar huis gaan als jij dit zelf wilt, want je werkt om te leven je leeft niet om te werken.

Het is mogelijk dat je kunt kiezen hoe laat je met je werk begint en eindigt, en je kan dus  inklokken en wat tijd sparen voor een andere dag. Je kan hier gebruik van maken, maar spaar ook niet te veel tijd. Als je uren spaart, besteed ze  het liefst nog in dezelfde week om bijvoorbeeld een halve dag vrij te krijgen.

 


Tip 7: De kracht van positief denken

Begin positiever over je werk te denken, dan ga je je ook positiever voelen.

Als je alleen maar negatieve gevoelens hebt over je werk, is het moeilijk om elke dag door te komen. Misschien heb je er een hekel aan om weer naar je werk te gaan om nog een week met hetzelfde werk door te brengen. Als je de manier waarop je denkt verandert, negeer dan de dingen die mensen over je zouden kunnen zeggen. Het is positief dat je positiever begint te denken.

Als je wilt solliciteren, denk dan niet negatief. Denk niet dat je een mislukkeling bent die de baan niet krijgt. Denk jezelf in die baan. Als je nu nog niet de juist opleiding hebt ga dan de juiste cursus of opleiding volgen zodat je uiteindelijk wel de baan van je dromen kan gaan doen.

Wat kun je doen om je voor te bereiden op het sollicitatiegesprek? Zorg ervoor dat je kleding er goed uitziet, controleer dat lang voordat je het interview hebt. Zorg ervoor dat je haar er goed uitziet. Zorg ervoor dat je de achtergrond van het bedrijf al hebt gelezen en denk na over de taken die bij de baan kunnen komen kijken. Zorg dat je er op tijd bij bent en dat je alle ingrediënten hebt meegenomen voor een positief sollicitatiegesprek.

Je eigen gevoelens zullen op anderen reflecteren. Als je je positief voelt en je collega's positief behandelt, krijg je meer complimenten. Als je je positief voelt, voel je je tegen het einde van de week minder moe. Door negatieve gevoelens en frustraties over je werk raak je steeds vermoeider. Probeer je frustraties te overwinnen.

Wees aardig tegen elke collega, ook als je hem of haar haat. Zelfs als je denkt dat ze je met opzet achterna zitten in je dromen, wees dan juist extra aardig voor ze. Als je vriendelijkheid geeft, krijg je (uiteindelijk) vriendelijkheid terug.

 


Tip 8:  Neem voldoende pauzes van je werk

De perfecte anti-stressoefening is om af en toe even weg te lopen van je bureau. Je geeft je ogen rust van de monitor.

Je krijgt wat rust van je werk. En daardoor word je productiever en denk je aan andere dingen als je weer achter je bureau zit. Ook verkleint het het risico op RSI.

Als je pauze hebt of na het werk, kun je ook de tijd nemen om te wandelen. Om even uit te rusten. Als je mooie natuur of een mooi bos in de buurt van je huis hebt, maak dan elke dag een wandeling van minstens een half uur en laat je geest ontspannen van de rest van je dag.

Als je naar huis gaat, neem dan even de tijd om te ontspannen, spring niet meteen achter je computer of laptop als je de hele tijd achter een bureau werkte. Zet je werk telefoon uit als je thuis bent en geen zin meer in mailtjes of telefoontjes hebt van je werk. Installeer geen apps van je werk op je persoonlijke telefoon zodat je deze mails nog steeds ziet op je persoonlijke telefoon. Zet je werk telefoon uit als pauze hebt van je werk. Zo zie en hoor je geen werk e-mails en telefoontjes binnen komen op tijden dat je vrij bent.

Laat je geest even tot rust komen. Je slaapt een stuk beter zonder een geest die de hele dag bezig is geweest.

 

 


Tip 9. Zoek ander werk

Het is mogelijk dat je geen energie meer hebt na het einde van je werkdag en dat je niet meer gelukkig bent met je werk. Kijk dan ook op vacature sites rond of kijk naar de interne vacatures in je bedrijf. Soms ben je juist sterk door een stapje terug te doen.

Je hebt dan misschien minder geld qua salaris maar wel meer vrije tijd en minder zwaar werk. Neem niet hals over kop ontslag maar neem de tijd om een vaste baan elders te vinden en zeg pas op als je elders een contract hebt getekend en zeker weet dat je bent aangenomen.